Merhaba dostlar bu paylaşım serisinde EMT dersi 3. deney sorularındaki teorik soruların cevaplarını paylaşacağım. Cevapları elimden geldiğince genel bilgi olarak paylaşacağım ki okuyan her arkadaş konuyu kendine göre yorumlayarak farklı cevaplar verebilsin.
Eğer bu paylaşımı faydalı buluyorsanız sosyal medya hesaplarınız paylaşarak destek vermeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca olumlu yada olumsuz yorumlarınızı eklemeyi unutmayınız.
Soru 1. Orta değerli direnç ne demektir? Bir direncin orta değerli olması için değeri hangi aralıkta olmalıdır?
Cevap 1.
1) Küçük değerli dirençler: 1 Ω ve daha küçük değerli dirençler
2) Orta değerli dirençler: 1 ile 0,1 MΩ arasındaki dirençler
3) Büyük değerli dirençler: 0,1 MΩ ve daha büyük değerli dirençler
Soru 2. Galvanometre nedir? Nerelerde kullanılır?
Cevap 2. Bir elektrik devresinden, elektrik akımının geçip geçmediğini gösteren ve geçen akımın şiddetini ölçen yüksek hassasiyetli aygıta galvanometre denir. Devreden geçen elektrik akımı genellikle ampermetre olarak adlandırılan bir aygıtla ölçülür, fakat galvanometreler düşük güçteki elektrik akımlarına karşı daha duyarlı olduğundan, daha iyi ölçüm yapabilmektedir. Aslında tüm ampermetreler ve voltmetreler de birer galvanometredir. Bir mıknatısın iki kutbu arasına yerleştirilirmiş hareketli bir bobine elektrik akımı uygulandığında bobin de mıknatıslanır ve dönmeye başlar. Eğer bobin dönmeye dirençli hale getirilir, dönüşü kısıtlanırsa ve üzerine bir tel ibre yerleştirilip gösterge ekranı konursa ölçüm yapabilen bir aygıta yani galvanometreye dönüşür. Akımın şiddetine göre bobinin dönmesi değişir, şiddeti arttıkça döner bobinin dönme gücü artar. Galvanometreler bu ilkede çalışırlar.
Soru 3. Doğru akım köprüsü pratikte neden tam olarak dengeye getirilemez? Açıklayınız.
Cevap 3.
Cevap 5. İletkenlerin 20° de p öz dirençleri
Soru 6. İletim hatlarında neden bakır yerine alüminyum iletken kullanılmaktadır?
Cevap 6.Pek çok ülkede, alüminyumun iletim ve dağıtım sistemlerinin tüm elemanları için bakırın yerine, ana iletken malzemesi olarak kabul edilmesinde pek çok neden bulunmaktadır. Alüminyum bakıra göre çok hafiftir, alüminyumun yoğunluğu, yaklaşık olarak bakırın % 30’u kadardır. Özellikle, hava hattı direk konstrüksiyonlarında hafiflik çok önemlidir, çünkü ağır iletkenler, ağır direk yapılarına ihtiyaç gösterir. Ayrıca, alüminyum iletkenlerin taşınması, işlenmesi ve montajı, ağır bakır iletkenlere göre daha kolaydır. Alüminyumun hafifliği, ağır bakır iletkenlere göre birçok avantaj sağlamaktadır. Alüminyum cevheri, yer yüzü kabuğunda en çok bulunan bir metaldir, yaklaşık yer yüzünün % 8’ ini kapsamaktadır. Günümüzde bakır cevherleri çok azalmış ve sınırılı olması sonucu bakır fiyatları yüksek ve yükselme eğilimindedir.
EMT dersiyle ilgili diğer paylaşımlara ve çıkış sınav sorularına buradan ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
Galiba geçen senelerde Yusuf hoca laboratuvar konusunu Düğüm Gerilimler ve Süperpoziyon Yöntemi olarak değiştirdi. Teşekkürler
Rica ederim. Gözümden kaçmış olabilir uyarı için teşekkür ederim. Vizelerden sonrası için tekrar kontrol edip güncelleme yapmaya çalışacağım.