Merhaba dostlar, yakın zamanda sık sık olduğu gibi bu yazıyı da biraz gecikmeli olarak sizlerle paylaşıyorum.
Konumuz Karadeniz Teknik Üniversitesinde dördü yılda seçilen seçmeli dersler. Bu dersleri daha kolay anlaşılması açısından grup grup yorumlayacağım. Öncelikle kendi seçtiğim dersleri ve bu dersleri seçme nedenlerini paylaşacağım daha sonra kalan 9 ders hakkında arkadaşlarımdan edindiğim bilgileri ve kendi gözlemlerimi sizinle paylaşacağım. İlk olarak T71 grubundan başlayalım.
Ben T71 grubundan Renewable Energy Systems dersini seçtim bu dersi seçmemdeki asıl neden geleceğin enerji üretim platformu yenilenebilir enerjiler olacak. Tüm büyük otoriteler bunun böyle olacağını söylüyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerin tamamı bu konudaki yatırımlarını her geçen gün biraz daha arttırıyor. Bu sebepten dolayı ve bu konuya olan özel ilgimden dolayı T71 grubundan Renewable Energy Systems dersini seçtim. Ders işleyişinde sınavların yanında bir de ödev uygulaması olabiliyor yani geçen yıl bu şekilde bir uygulama olmuştu, bu yıl bu sistem değişir mi bilmiyorum ancak dersi seçecek arkadaşların bu ödev konusunu da dikkate almalarını tavsiye ederim.
İkinci grup T72 grubu. Ben bu gruptan Process Control dersini seçtim. Bu dersi seçmemdeki asıl neden ise olayların süreçleri hakkında kısa da olsa bilgiler verilmesi ayrıca diğer bir dersin bana hitab etmemesi üçüncü dersin ise kişisel sebeplerden dolayı tercih etmemiş olmamdır.
Üçüncü grup olan T73 grubundan ise Sayısal İletişim dersini tercih ettim. Bu dersi seçme sebebim ise bu gruptaki elektronik yazılım alanındaki tek ders olması. Ayrıca içeriğinin yine daha çok ileride iş yapmak istediğin yada kendimi geliştirmem gerektiğini düşündüğüm konuları kapsamasından dolayı.
Son olarak dördüncü grup olan T74 grubundan Mzel Elektrik Makinaları dersini tercih ettim. Bu dersi seçmemdeki temel sebep ise ikinci dönem olan Elektrikli Taşıtları dersini seçecek olmam. Bence sizlerde elektrikli taşıtlar yada sistem kontrolü akıllı sistemler üzerinde çalışmak istiyorsanız veyahut motor kontrolü ile çeşitli uygulamalar yapmak istiyorsanız motorların çalışma yapısını daha detaylı anlayabilmek için bu dersi seçmelisiniz.
Benim seçtiğim dersler ve seçme sebeplerim bu şekildeydi arkadaşlar. Şimdi geriye kalan dersler hakkındaki bilgilerimi ve görüşlerimi sizinle paylaşacağım. Ancak oraya geçmeden önce kesinlikle size tavsiyem ders seçimi yapmadıysanız yada seçtiğiniz dersleri değiştirmeyi düşünüyorsanız. Googlede “katalog ktü eee” şeklinde bir arama yapıp gireceğiniz siteden ders içeriklerini incelemeniz ve ilgi alanınız hangisi ise ona göre veya kendinizi geliştirmek istediğiniz alanı hangi ders içeriği kapsıyor ise ona göre tercih yapmanızdır. Katalog ktü eee sitesindeki dördüncü sınıf derslerine buradan da ulaşabilirsiniz.
Şimdi hızlıca diğer derslerden de bahsedip yazıyı sonlandıracağım.
Medical Electronics dersi. Bu ders isminden de anlaşılacağı üzere daha çok medikal elektronik alanında bir içeriğe sahiptir. Eğer ki bu alana özel bir ilginiz varsa, hali hazırda böyle bir medikal projede görev yapıyorsanız yada aklınızda bu konular hakkında bir proje varsa bu dersi seçmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında içerik bakımından oldukça özel konular işlendiği için bu derse özel ilginiz yoksa yada önceki cümlede saydığım gereklere sahip değilseniz bu dersi seçmenizi tavsiye etmem. Bunlar tabi kide tamamen benim kişisel görüşlerimdir.
Electrical machines – II eğerki dördüncü sınıfa gelmişseniz Cemil hocamızı çoktan tanımış ve ders anlatış ve uygulayış şeklini öğrenmişsinizdir. Bu ders için tek söyleyeceğim şey eğer ki Elektrik Makineleri 1 dersini almış ve içeriğini sevmiş bu dersi tamamen kavramış ayrıca ileride elektrik makineleri 1 deki konular hakkında çalışmayı düşüyorsanız kesinlikle bu dersi almalısınız. Bu şekilde düşünüp yinede içerikten yada farklı kişisel sebeplerden dolayı bu dersi seçmezseniz bence büyük bir fırsatı tepmiş olacaksınız.
Industrial Electronics dersi. Arkadaşlar bu dersi tamamen kişisel sebeplerden dolayı seçmedim. Ancak ders içeriğine baktığımızda elektronik ve elektro mekanik bazı konuların işlendiğini görmekteyiz. Dersi seçmek isteyen arkadaşlar içeriği güzelce incelerse bu konularda özel ilgileri varsa dersi seçsinler onun dışında….. Yinede tercihi size bırakıyorum dostlar.
Power Electronic Applications dersi. Bu derste bence oldukça özel bir başlık altında toplanmış konular var. Eğer ki güç elektroniği alanında çalışma yapacaksanız ve daha önceden bu konuları kapsayan alt dersleri üçüncü sınıfta almışsanız bu dersi seçmenizi tavsiye ederim.
Antenler ve Propagasyon dersi. Evet Elektro manyetik konularını seven arkadaşları buraya alalım. Bence içerik bakımından çok güzel bir ders ancak benim çok fazla ilgi alanımda bulunmadığı için tercih etmedim. Elektro manyetik alanlar, sinyal dalgaları, antenler ve radyo dalgaları gibi konulara merakınız varsa kesinlikle bu dersi seçmenizi tavsiye ederim.
Güç Sistemlerinde Koruma dersi. Arkadaşlar Mehmet Fatih NUROĞLU hocamız okuldaki en sevdiğim insanlar arasında bulunduğu için bu derse torpil geçmek isterdim ancak kısa ve öz olarak şunu söylemeliyim eğer ki yüksek gerilim, baralar, transformatörler, hat çizimleri ve bunlar gibi yüksek gerilim bakın tekrar söylüyorum yüksek gerilim konularında çalışmak istiyorsanız bu dersi seçmenizi tavsiye ederim. Bu saydığım sebepler dışında kalıyor ve yalnızca dersi anlatacak hocamızı sevdiğiniz veya ders anlatış tarzı size iyi geldiği için bu dersi seçerseniz büyük bir yanlış yapmış olursunuz. Zaten ilk derse hocamız bu dersi neden seçmeniz gerektiği konusunda öğrencileri aydınlatıyor ve anlattığı sebeplerin dışında kalan arkadaşlara başka bir ders seçmelerini tavsiye ediyor. Bende size kısa ve net olarak bu gerekçeleri saydım bunların dışında kalıyorsanız bu gruptan başka bir ders seçmenizi tavsiye ederim.
Aydınlatma Tekniği dersi. Arkadaşlar yazı biraz uzadığı için bu grup derslerini biraz daha hızlıca geçeceğim. Bina aydınlatması yada tesis aydınlatması gibi özel bir konuda çalışmak istiyorsanız dersi seçebilirsiniz bunun dışında kalıyorsanız daha farklı ders içeriklerine bakmanızı tavsiye ederim.
Görüntü İşleme dersi. Kesinlikle özel ilgi, alaka ve birazcık da olsa alt yapı bilgisi gerektiren bir ders. Ancak görüntü işleme alanına ilginiz varsa bu dersi seçin ve pişman olmazsınız gayet güzel ve anlaşılabilir bir ders içeriğine sahip. Kesinlikle dönem boyunda her derste kendinize bir şeyler kattığınızı fark edeceksiniz.
Son olarak da iletişim elektroniği dersi. Daha çok elektronik haberleşme konularını kapsayan bir ders. Elektronik haberleşme alanında devam etmek isteyen arkadaşlar direk olarak bu dersi kayıtlarına ekleyebilirler.
Arkadaşlar önceki yıl paylaştığım yazılara göre dersi anlatan hocalardan ziyade daha çok ders içeriklerine ve konulara odaklanmaya çalıştım. Bunun sebebi de dördüncü sınıfa gelmiş olan arkadaşlar zaten hangi hocanın tarzı nasıldır diye çoktan olaya hakimdirler. Umarım okuduğunuza değecek bir yazı olmuştur. Normalde bu dönem böyle bir yazı paylaşmayı düşünmüyordum ancak arkadaşlardan talep olunca bir şeyler karalamak istedim.
Ayrıca ayım 16 sından itibaren soru çözümü sınav çözümü ve sınavda çıkabilecek çalışma sorularından oluşan seri paylaşımlar yapılacaktır. Takipte kalmanızı tavsiye ederim.
Yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ayrıca eksik yada hata bir konu varsa veyahut farklı bir düşünceniz varsa yorum olarak belirtebilirsiniz. Şimdiden bol AA dolu bir dönem dilerim.