Merhaba dostlar ders yazılımları yaklaştı ilk kez 2. sınıf okuyacak arkadaşlar için ders kayıtlarında iki adet seçmeli ders bulunmakta bunlardan biri Girişimcilik, bir diğeri ise Mühendislik Ekonomisi dersi. Her yıl hangi dersi seçeyim ders işlenişleri nasıl oluyor diye ikinci sınıfların belirli arayışları ve üst sınıflardan bilgi alma çabaları oluyor. Denk gelirde bu yazıyı okursanız içerikleri olabildiğince net bir şekilde açıklamaya çalışacağım. Öncelikle derslerin ikisi de iki kredilik derslerdir bunu başta belirtmiş olalım.
Öncelikle ben bu iki ders arasından Girişimcilik dersini seçmiştim bu yüzden ilk olarak bu dersten başlamak istiyorum. Geçen yıl bu dersi DOÇ. Dr. Emrullar DEMİRCİ hocamızdan almıştık.
Ders içeriği olarak dönem içinde beş adet öğrenme çıktısının öğrenciye aktarılması hedefleniyor bunlar haftalık sırayla şu şekilde belirlenmiş durumda;
- İş fikirlerinin güçlü ve zayıf yönlerini analiz etme
- İş planı oluşturma
- Tesis planlama bilgisine sahip olma
- İş fikirleri için finansal kaynak bulma
- Patent faydalı model hakkında bilgi sahibi olma
şimdi içinden bunlar yazıyor ama hepsi aktarılıyor mu diye geçirenler olabilir evet dostlar hepsini öğrenmiş oluyorsunuz, tabi ki bunun için önceliklere derslere katılmanız ve dersi takip etmeniz gerekiyor.
Dersin işleyişine gelecek olursak hocamız dersi haftalık hazırlamış olduğu slaytlar üzerinden anlatıyor ancak işleyiş sırasında öğrencilere çeşitli sorular sorarak onları hem aktif tutmak hemde dersin içinde kalmalarını sağlamaya çalışıyor. Genel olarak ders içeriği ve işleyişi bu şekilde dostlar.
En can alını konu olan sınavlara gelecek olursak sınavlar bana göre kolay oluyor hoca derste ne anlattıysa slaytlarda ne yazıyorsa onlardan soru hazırlıyor onun dışında pek kafa karıştırıcı sorular olmuyor. Sınavlara ek olarak bir de bu dersin içeriğinde sizlere gruplar halinde sunumlar yaptırılıyor. Herkes kendi grup arkadaşlarını belirliyor ve grubunu kuruyor daha sonra kendilerine bir proje belirliyorlar bu proje herhangi bir iş dalında herhangi bir proje olabilir. Proje hazırlama ve sunum hakkında daha sonra daha detaylı bir yazı paylaşmayı düşünüyorum o yüzden şimdi kısa geçiyorum bu konuyu. Bu yaptığınız sunum ve vereceğiniz dosyalar karşılığında final notunuz baya bir yukarı çekile bilir bunun size kesinlikle faydası olacaktır. Girişimcilik dersi bu şekildeydi arkadaşlar şimdi Mühendislik Ekonomisi dersine geçelim. Bu arada Girişimcilik dersinde hoca yoklamaya dikkat ediyor.
Mühendislik Ekonomisi dersi geçen yıl YRD. DOÇ. Dr. Murat Can GENÇ hocamız tarafından aktarılmıştı. Bu dersinde beş adet öğrenme çıktısı bulunuyor onları aktardıktan sonra ders işleyişine geçelim:
- Birçok değerlendirme kriterini kullanarak bir projeyi ekonomik ve finansal olarak değerlendirmesini sağlayabilirler.
- Proje planlama ve kontrol prensiplerine başvuru kabiliyetini sergileyebilirler.
- Raporlama, planlama ve değerlendirme aşamalarından oluşan projenin hayat boyu maliyetinin temel ilkelerini benimseyebilirler.
- alternatif tasarım çözümlerinin fizibilitesini ekonomik ve sosyal bakış açısı ile analiz edebilirler.
- bir proje için finansal kontrol mekanizmasını uygulama kabiliyetini gösterebilirler.
evet dostlar bu derste böyle bir içeriğe sahip. Dersin genel olarak Girişimcilik dersine göre daha rahat bir akışla işlendiğini dersi alan arkadaşlardan duyuyordum ancak iş vize ve final zamanına geldiğine onlar ellerinde defter ezber yaparken biz genelde farklı konularda muhabbet eder durumda oluyorduk. Arkadaşların bir çoğu sunum yapmamak için Girişimciliği seçmese de daha sonradan pişman olanlar olmuştu, tabi ki Girişimcilikte sunum yapılacağı zaman da Girişimcilikten pişman olanlar olmuştu. Bu derste hoca yoklamaya pek önem vermiyordu diye söylemişlerdi ancak sınavlarının Girişimcilik sınavlarından zor olduğu kesin.
Şimdi dostlar iki ders arasında seçim yapacağınız zaman tamamen kendi yetenekleriniz ölçüsünde hareket etmenizi tavsiye ederim seçmeli ders nasıl olsa geçeriz diye düşünenleriniz varsa kesinlikle sizin düşündüğünüz gibi olmaz yanılırsınız benden söylemesi. Eğer ki sunum yapmak topluma hitap etmek sizin için kolay bir olaysa Girişimcilik seçin dersim yok ben biraz daha sözel çalışıp rahat rahat hallederim derseniz Mühendislik Ekonomisi seçebilirsiniz. Tabi ki olayı sadece bu kadar basit düşünmek haksızlık olur içinizde girişimci bir ruh mu var yada girişimcilik yönünüz kuvvetli ancak ekonomik yönünüzü geliştirmek istiyorsunuz bu tarz ileride sizi etkileyebilecek konuları da göz önünde bulundurup seçim yaparsanız daha verimli bir ders geçirmiş olursunuz. Atladığımı düşündüğünüz yada kafanıza takılan bir konu olursa yorum yaparak bilgi alabilirsiniz..
Altı üstü iki tane seçmeli ders ne yazdım be arkadaş diyenlerde olursa onlara da selam olsun 😉 herkese bol AA lı bir dönem dilerim..