Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve Linux dağıtımı olan bir işletim sistemidir. Planlamasına 2003 yılında başlanan Pardusun ilk düzenli sürümü 2005 yılında yayınlanmaya başlamıştır.
Pardus ismini çoğu üründe olduğu gibi bir hayvandan almaktadır. Anadolu parsı olarak bilinen bu canlının bilimsel literatürdeki karşılığı olan Panthera pardus tulliana ismindeki pardus bölümü işletim sisteminin ismi olarak tercih edilmiştir.
İlk adımlarının 2003 yılında atıldığı ve üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen diğer ülkeleri bir yana bırakın ülkemizde dahi neredeyse bilinmiyor olması ne yazık ki teknoloji konusunda pek de ilgili olmadığımızın bir kanıtı olarak sayılabilir.
Yeterli ilgiyi görememesinden vede gerektiği derecede geliştirilememesinden dolayı Pardus projesi uzunca bir süre askıya alınmış ve 2011 yılında proje üzerinde yeniden çalışılmaya başlanmıştır. Başlangıçta yalnızca Linux dağılımlı olan proje 2013 yılında yayınlanan sürümü ile Debian tabanına geçmiş ve 2013 yılında yayınlanan ” Pardus 2013 Anadolu Parsı ” sürümü ile birlikte Debian tabanlı Linux dağılımlı bir işletim sistemi haline gelmiştir. Bununla birlikte TÜBİTAK Pardusun kişisel yayınlamasını durdurmuş Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi olmak üzere üç farklı versiyon yayınlamışlardır.
Gönüllü geliştiriciler tarafından geliştirilen bazı sürümler TÜBİTAK’tan isim hakkı için izin alınarak Pardus adı altında ücretsiz kişisel kullanım versiyonları yayımlamaktadırlar.
İnternet ve bilgisayarın hayatımızın her yerine girmiş olduğu bu yıllarda ülke menfaatleri ve kullanıcı gizliliği açısından bu tarz projelere önem verilmesi gerektiğini düşünmekteyim.