AdBlock Detected

Bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor!

Ekibimiz bu web sitesinde kaliteli içerik üretmek için gerçekten çok çalışıyor ve reklam engellemeyi etkinleştirdiğinizi fark ettik. Reklam engelleyiciyi kapatarak içerik üretmeye devam etmemize destek olabilirsiniz.

Topraklama ve İzolasyon Direnci Ölçümü-3

Merhaba dostlar geçen hafta paylaşmış olduğum “Topraklama ve İzolasyon Direnci Ölçüm Yöntemleri” paylaşımının üçüncü bölümünü sizlerle paylaşıyorum. Lafı uzatmadan direk konuya giriyorum…

İzolasyon Direnci nedir?

Yalıtım direnci (IR) ölçümünde, yalıtılmış herhangi iki nokta arasındaki toplam direnç ölçülür. Bu nedenle ölçüm, dielektriğin (yalıtım) elektrik akımı akışına direnmede ne kadar etkili olduğunu belirler.

Şekil 1: Kablo izolasyon direnci

Şekil 2: Transformatör izolasyon direnci ölçümü

 

Neden Yalıtım Direnci Ölçülmeli?

Elektrikçiler ve Teknisyenler, yalıtımın dielektrik dayanımını hala koruyup koruyamayacağını belirlemek için motorlar, iletkenler, elektrikli parçalar, devreler ve komponentler üzerinde yalıtım direnci ölçümleri yapar. 

Motor Ölçüm Temelleri;

  • Zayıf yalıtımla birlikte genel motor sıcaklığı artar
  • Aşırı ısınma arızalarına neden olur ve yalıtım süresini azaltır
Sıcaklık Artışı İzolasyon Kaybı
+10 °C %50
+20 °C %75
+30 °C %88

Şekil 3: Sıcaklık artışının izolasyon direncine etkisi

Şekil 4: Sıcaklık artışının izolasyon direncine etkisi

İzolasyon Direnci Temelleri

Direnç ne kadar yüksekse, elektrik devresindeki elektron akışı o kadar düşük olur. Benzer şekilde, direnç ne kadar düşükse, bir elektrik devresindeki elektron akışı o kadar yüksek olur. E=I x R (Gerilim akım ve direncin çarpımına eşittir. Ohm kanunu.)

Çalışma gerilimi DC test gerilimi
100 volta kadar 100 V ve 250 V
440 –  550 Volt aralığı 500 V ve 1000 V
2400 V 1000 V 2000 V ve daha yüksek
4160 V ve daha yükseği 1000 V 5000 V ya da daha yüksek

 

Dostlar bu paylaşımı da burada tamamlıyoruz. Bir sonraki paylaşımla bu seriye son veriyoruz. Daha sonra bu konuların çok daha detaylı bir anlatımını ve örnekleri kapsayan paylaşımları da sizlerle paylaşacağım. Serinin birinci bölümüne buradan , ikinci bölümüne de buradan ulaşabilirsiniz. 

Yorum yaparak ve arkadaşlarınızla paylaşarak bu bilgilerin daha fazla insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.