Devreler 2 dersi 4. deney (işlemsel yükselteçler ve uygulamaları) hazırlık soruları cevapları
- 741 entegresinin genel kullanım amaçlı sinyal yükselticidir.
741 Özellikleri
- Büyük giriş gerilim aralığı
- Yüksek kazanç
- Kısa devre koruması
- Frekans kompanzasyonu yoktur
- UA709 ile aynı pin konfigürasyonuna sahip
741 Kullanım Alanları
- Toplayan yükselteç
- Gerilim takip edici (voltage follower)
- Toplayıcı
- Aktif filtre
- Fonksiyon jeneratörü
741 Pin bağlantıları
OP-AMP ‘LARIN BESLEMESİ
OP-AMP sembolünde +V ve -V uçları, besleme kaynağının bağlandığı uçlardır. Bir OP-AMP ‘a, ±5 V, ±12 V, ±15 V, ±18 V gibi besleme voltajı verilebilir. OP-AMP ‘ın AC sinyal yükseltmesinde tek güç kaynağı kullanmak yeterlidir. Genellikle OP-AMP ‘lar simetrik kaynaktan beslenir.
Şekilde bir OP-AMP ‘ın simetrik kaynaktan beslenmesi görülmektedir, örnek bir OP-AMP devresi olarak 741 entegresi kullanılacaksa, entegrenin 7 nolu ucuna pozitif (+) besleme, 4 nolu ucuna ise negatif besleme uygulanır. Şekilde görülen (+) giriş faz çevirmeyen giriş ucu, (-) giriş faz çeviren giriş ucunu gösterir.
OP-AMP KARAKTERİSTİKLERİ
Op-amp bir yükselticidir. Ancak problemlerin analizinde ve op-amp devrelerinin dizaynlarında AC ve DC karakteristikleri gözönünde bulundurmamız gerekmektedir. Bu bölümde, ofset problemlerine ve op-ampın performansını etkileyen diğer karakteristikler açıklanacaktır.
İdeal bir op-ampın kazancı sonsuzdur. Gerçek bir op-ampın kazancı ise normalde 100.000 (100dB) dir. üstte bulunan grafiğe baktığımız zaman giriş gerilimi milivoltlar civarında salınırken bunun sonucunda elde edilen çıkış gerilimi +Vcc ve -Vcc (+12V ve –12V) arasında değişmektedir. Çoğu durumda kazanç aşırı derecede fazladır. Bunu engellemek için negatif geri besleme direnci ilave edilir.
grafikte Sağ tarafa baktığımızda op-ampın kazancı sağa doğru azalmaktadır. Kazanç, frekans arttıkca hızlı bir şekilde düşmektedir. Aslında band genişliği (çıkışın 3dB düştüğü) 1KHz’dir. Band genişliği negatif geri besleme direnci koymak suretiyle arttırılabilir.
Op-ampların giriş empedansı idealde sonsuzdur. Ancak gerçekte çok yüksektir. Örneğin 1MW. Çıkış empedansı idealde 0’dır. Ancak gerçekte çok düşüktür. Örneğin 150W.
2.
3. Resimler deney numaralarına göre sıralanmıştır. (1. resim 1. deney, 2. resim 2. deney gibi)..
4. Buradan 4. sorunun cevabına ulaşabilirsiniz.
Diğer deney bilgilerine ve hazırlık sorularının cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
NOT: Arkadaşlar bundan sonra deney sorularının direk cevaplarını paylaşmama kararı aldım. Yine tek bir link altında tüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz ancak bu kez cevapları biraz daha kapsamlı olarak size sunacağım. Bu kararı almamdaki sebep sizin cevapları okuyarak bir çıkarım yapmanızı sağlamak ve herkesin cevaplarında ufak da olsa farlılıklar oluşmasını sağlamaktır. Bu durumun daha etik bir davranış olduğu düşüncesindeyim..