AdBlock Detected

Bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor!

Ekibimiz bu web sitesinde kaliteli içerik üretmek için gerçekten çok çalışıyor ve reklam engellemeyi etkinleştirdiğinizi fark ettik. Reklam engelleyiciyi kapatarak içerik üretmeye devam etmemize destek olabilirsiniz.

DeepMind

Google un alıp ismini Google DeepMind olarak değiştermesinden önce Eylül 2010 yılında DeepMind Technologies adıyla kurulmuş olan yapay sinir ağı oluşumu insanların oynadıkları oyunlardan esinlenerek öğrenme amaçlı bir oluşum olarak karşımızda.

Yapay zeka denilince kişi aklına ilk gelen terminatör filminden SkyNet in insanoğlunu yok etmek isteyen yapay zeka olması çoğu kişiyi ürpertiyordur.

Google DeepMind ın geliştirdiği AlphaGo adlı program 2016 yılında Go oyununda uzman olan bir insanı yenmeyi başarmasından sonra  bol bol gündeme gelen yapay zeka , elde edilen sonuçlarından sonra ileri neslin robotlarını yaparken ne kadar dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Şirket araştırmacıları DeepMind üzerinde çalışmalarına devam ederken yapay zekanın kaybetmeye başladığı zaman kendi galibiyetini garanti altına alacak  hırçın, saldırgan hareketlerde stratejilerde bulunduğunu gözlemlediler.

Google ekibi, iki DeepMind ‘ajanını’ (yapay zeka botu) toplayabildikleri kadar sanal elma toplamaları için birbirlerine karşı yarıştırıyor. Eğer her ikisinin de etrafında yeteri kadar elma varsa her şey sorunsuz devam ediyor. Ancak elmaların sayısı azaldıkça iki ajan da saldırganlaşıyor ve karşı taraftakini oyun dışı bırakmak için lazer ışınlarını kullanıyorlar.

Oyunu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Videoda DeepMind ajanları kırmızı ve mavi, sanal elmalar yeşil, lazer ışınları ise sarı renktedirler.

-Gathering gameplay

 

Dipnot : Eğer bir ajan rakibini lazer ışınıyla vurursa, ekstra ödül kazanmıyor. Rakibini bir süreliğine oyun dışı bırakarak daha fazla elma toplayabiliyor.

Bu tarz hareketlerin stratejilerin DeepMind ın daha komplike zeki formlarında gözlemlendiği söyleniyor …
Alt forumlarında ajanlar barışcıl şekilde görevlerini sürdürmekte.

Diğer oyundan farklı olarak şirket araştırmacıları bu sefer ajanların ortak çalışması gereken Wolfpack adlı ikinci bir oyunu öne sürüyorlar.

-Wolfpack

Burda iki ajan kurt olarak biride av olarak oyundaydı. Bu sefer iki kurtta avın yanında olmalı ve hangisi yakalarsa yakalasın ikiside ödül alıyor.

Google ekibi notlarında “Bunun arkasındaki fikir avın tehlikede olmasıdır. Eğer bir kurt yalnız başına avı yakalarsa, avını akbabalara kaptırabilir. Ancak her iki kurt yakaladığında avlarını akbabalara karşı daha iyi koruyabilirler ve daha büyük ödül alırlar.” olarak açıklıyor.

Kısaca DeepMind ekibinin yaptığı test oyundalarında yapay zekalar elma toplama oyun testi gibi karşı karşıya gelebilecekleri durumda en kazançlı çıkabilmek için hırçın, saldırgan davranıyor iken Wolfpack adlı oyun testinde ise maksimum kazanç için iş birşiği yapıyordu.

Basit oyunlar gibi gözüken testlerle yapay zeka nın yapabileceklerini görebiliyoruz. Gözlemlerimizden Yapay zeka sistemlerinin gerçek yaşantıda yapabilecekleri ortada, yapay zekanın sınırlarını bir bir açarken dikkat edilmesi gerektiği göz ardı edilmemeli.

Hayatımızı kolaylaştırmak adına yaptığımız makinalarımızın küçük bir bilinmezlikte, hatada yapabileceklerini gözönünde bulundurmalı ve yapay zekaların lazer ışınlarını kullanmalarına sebep olabileceğini öngörmeliyiz.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.